Zgodovina kluba‎ > ‎

Na čelu slovenskega veslaškega športa

Leta 1955 je na republiškem prvenstvu v Portorožu Branik postal prvič republiški ekipni prvak v veslanju. Spomnimo se, kdo je tistega daljnega 1955. leta prispeval k zmagi: Stojan Roš je zmagal v enojcu, prav tako ženski četverec s krmarjem, mladinski enojec in četverec pa sta osvojila drugi mesti. Na državnem prvenstvu istega leta je Olga Silovsek ponovno postala državna prvakinja v enojcu.
Še bolj uspešno je bilo leto 1956, ko je na republiškem prvenstvu na Bledu Branik osvojil kar pet naslovov ter po eno drugo in tretje mesto. V enojcu med člani je zmagal Branikovec Stojan Roš, v četvercu je bil Branik drugi, med članicami je zmagal Branikov četverec s krmarjem. Pri mladincih je slavil Jože Lovec, kar je bil prvi večji uspeh enega najbolj nadarjenih mariborskih veslačev.
Nekaj pozneje istega leta je bilo na Bledu tudi državno prvenstvo, kjer je nastopil Branikov ženski četverec s krmarjem v sestavi: Majda Bračko, Majda Planinšec, Marija Sernec, Vera Črešnjevec in krmarka Marija Merhar. Naslov prvaka je zgrešil le za 2,5 sekund. Zato je bila določena še posebna izbirna tekma za nastop v državni reprezentanci, v kateri pa so Branikovke zmagale in se uvrstile na evropsko prvenstvo, ki je bilo to leto na Bledu.
Kljub veliki borbenosti in želji za uspehom se v finale niso uvrstile, so se pa uvrstile na sedmo mesto. Je pa njihov nastop na evropskem prvenstvu zelo odmeval v mariborskem športu, posadko pa so še dolgo imenovali zlati četverec.

Comments