Državno prvenstvo Bled 2011

objavljeno: 28. sep. 2011, 00:59 avtor: Veslanje DEM

Na prizorišču nedavnega svetovnega prvenstva v  veslanju se je v soboto končalo 21 državno prvenstvo za vse kategorije veslačev. Lepo vreme in mirno jezero je tako veslačem, organizatorjem in številnim gledalcem ponudilo ogled zanimivih finalnih preizkušenj. Število tekmovalcev ni odstopalo od povprečja zadnjih let, le opaziti je, da se primorski klubi po številu športnikov lahko primerjajo z Bledom in Mariborom le v mlajših in dekliških kategorijah. Svetli točki sta Andraž Krek, ki je zmagal med članskimi enojci v odsotnosti večine najboljših posameznikov ter Rajko Hrvat z zmago med članskimi lahkimi veslači.

Največ pozornosti je tudi letos pritegnilo rivalstvo dveh trenutno najmočnejših klubov Bleda in Dravskih elektrarn iz Maribora. 10  zmag, 4 druga mesta mariborskih veslačev, proti 6 zmagam in 6 drugim mestom  blejskih veslačev,  je izjemen dosežek, proti  po številu veslačev močnejšemu Bledu. Če so Blejci v zadnjih dveh letih poudarjali, da so pomembnejše zmage v elitni članskih kategorijah, kjer so imeli ob pomoči Čopa in Špika nekoliko boljši izkupiček, so letos izgubili primat tudi na tem bojnem polju. Edino zmago sta priveslala brata Špik (2009 peta na svetovnem prvenstvu v Poznanu), ki sta z minimalno prednostjo sekunde in pol uspela premagati popolnoma novo kombinacijo Gašperja Fistravca in Grege Domanjka VK DEM.

V dvojcu brez krmarja sta Marko Grace in Janez Jurše suvereno zmagala pred blejskim čolnom z Alešom Zupanom – Urbanom Ulčarjem.

 Dvojni četverec je pripadel Roku Kolandru – Juretu Gracetu – Janezu Juršetu in Gašperju Fistravcu, ki so za skoraj 8 sekund premagali sestavo Bleda Pirih Tomaž - Pirih Žiga – Ulčar Urban – Jan Špik. Skupaj z dvojnimi četverci je nastopil četverec brez krmarja ( prejšnji teden so dosegli izjemno opazno 5 mesto na Evropskem prvenstvu v Plovdivu), ki je sicer za okoli 12 sekund počasnejši čoln, v postavi Rok Gradišnik – Grega Domanjko – Marko Grace in Jernej Jurše,. Kljub sočasnemu štartu jih je uspel blejski dvojni četverec prehiteti le za 0,7 desetink sekunde. S tem so še enkrat več opozorili, da so izjemno uigrana in plovna ekipa. Med  članicami je ponovno slavila Anja Šešum.

Med mladici so mariborski veslači slavili v dvojcu brez krmarja Matej Grobelnik in Gregor Boltič, četverec brez krmarja Zarič Žiga – Jernej Trebše – Matej Grobelnik – Gregor Boltič, med mlajšimi mladinci  Zarič Žiga – Jernej Trebše – Miha Ramšak – Gašper Ferlinc, v enojcu in dvojnem dvojcu za mlajše mladinke Ana Golob z Dijano Robar, pri pionirjih v dvojnem dvojcu Nik Krebs in Urban Puhek.
 
Slike z Dp si lahko ogledate tukaj
Comments